Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (TAŞPAKON) Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Tufan, son yıllarda Türk yemeklerini tatmak için gelen turist sayısında artış olduğunu belirterek, Gaziantep ve Hatay'ın "UNESCO Gastronomi Şehri" olmasının bu sayıyı daha da artıracağını söyledi.
"Uluslararası Marka Değerleri ile Bilecik Sempozyumu" için kente gelen Tufan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk mutfağının global anlamda tanıtılmasının büyük önem taşıdığını ifade etti.
Tufan, dünyada gastronominin çok revaçta olduğuna ve büyük ilgi gördüğüne dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"Birçok ülkenin gündemine oturmuş durumda ve önemli bölümü bu çerçevede önemli çalışmalar yapıyor. Yemek kültürü turizmi, giderek büyüyor. Mutfak, ülkelerin tanıtımı ve ekonomileri açısından benimsenmiş durumda. Özellikle son 5 yılda Türk mutfağı için ülkemize gelen turist sayında gözle görünür bir artış oldu. Gaziantep ve Hatay'ın 'UNESCO Gastronomi Şehri' olması bunu daha da artıracaktır. Daha da önemlisi Kültür ve Turizm Bakanlığının gastronomiye önem vermesidir. Geçtiğimiz günlerde Ankara'da düzenlenen '3. Turizm Şurası'nda gastronomi ile ilgili bir komisyon hazırlanması artık devletimizin de buna ne kadar önem verdiğini ve 2023 hedefinde de ne kadar önemli olduğunun göstergesidir. Türk mutfağı da bunu hak ediyor. Global manada sadece eksiğimiz tanıtımla alakalı. Bunu da inşallah üstesinden geleceğini inanıyorum."
- Global anlamda tanıtım önemli
Yemek turizmini değerlendiren Tufan, "Yemek turizmi bir önceki seneye göre daha iyiydi, gerçekten verimliydi. Özellikle yazlık bölgelerimizdeki derneklerimizden aldığımız bilgiler bu yönde. Yemekle alakalı her geçen gün artan bir trend var. Global manada Türk mutfağını çok iyi tanıtmamız gerekiyor. İnsanların gerçekten o yemekleri yemesi için Türkiye'ye gelmesini sağlamamız lazım. Devletimiz, hükümetimiz bu konuyla alakalı ciddi atılımlar yapmış durumda." ifadesini kullandı.
- Ortadoğu ve Akdeniz mutfakları bize yakın
Yurt dışından gelen turistlerin Türk yemeklerini çok beğendiğini dile getiren Tufan, şunları kaydetti:
"Türk mutfağı barındırdığı baharatlar, lezzetler ve geçmişten günümüze Anadolu'nun getirmiş olduğu medeniyetler ışığında gerçekten çok büyük bir değer ve zenginliğe sahip. 81 vilayete baktığımızda onbinlerce ürünü konuşabiliriz. Bu manada ülkeye gelen turistler yemeklerimizi çok beğeniyor. Ama bizim yemeklerimiz daha çok Ortadoğu ve Akdeniz'e hitap ediyor. Zaten o ülkelerin mutfaklarıyla çok örtüşen değerlerimiz var. Özellikle Avrupa ve Rusya, Uzakdoğu'dan gelenler de bizim farklı kebap çeşitlerini, tencere yemeklerini, meze çeşitlerini, tahıl ve bakla çeşitlerini severek tüketiyorlar. Biz bu insanlarla birebir konuşarak bu verileri elde edebiliyoruz."
Avrupa'da Türk yemeği olarak baklava, döner ve kebabın bilindiğini belirten Tufan, "Bunlar dışında onbinlerce ekşi tatlı, çok farklı hamur işleri, et, tencere, güveç yemekleri, hamur ve süt tatlıları gibi çok farklı ürünlere sahibiz. Şimdi artık bunları tanıtma zamanı. Birçok ilimizde belediyelerimiz, valiliklerimiz, bu konulara önem vermeye başlandı. Artık millet olarak Türk mutfağını sahiplenmeye başladık, gastronomi, yemek konusu artık gazetelerde televizyonlarda konuşulmaya başladı." diye konuştu.
Yorumlar